Welkom op de website van het Kressemuseum.                                                                                                                         
   Agenda
   Webshop
   Nieuwsbrief
   Links
   Contact


Biografie van Hans G. Kresse Kijk rond in het Kresse Museum Kressemuseum Nieuws

Biografie van Hans G. Kresse

Kresse, Hans Georg, striptekenaar en illustrator (Amsterdam 3-12-1921 - Doorwerth (Gld.) 12-3-1992).
Zoon van Ludwig Hermann Georg Kresse, violist, en Hendrina Maria Jordan, telefoniste.
Hans Georg KresseGehuwd op 7-10-1953 met Marragreta Everdina van Ruijven (geb. 1916). Dit huwelijk bleef kinderloos. Na echtscheiding (12-2-1959) gehuwd op 21-4-1959 met Anna Zandstra (geb. 1937). Uit dit huwelijk, dat op 27-5-1983 werd ontbonden, werden 1 zoon en 2 dochters geboren. Bij Wet 7-8-1953 ( Staatsblad nr. 408) genaturaliseerd tot Nederlander.
Van jongs af was Hans Kresse, de enige zoon van een in het Concertgebouworkest spelende Duitse violist en een Nederlandse telefoniste, gegrepen door de tekenkunst. Na de scheiding van zijn ouders in 1923 woonde hij bij zijn moeder, die in 1931 naar Haarlem verhuisde. In 1938 debuteerde de jonge Kresse als striptekenaar met 'Tarzan van de apen' in het padvinderstijdschrift De Verkenner.
Hij had geen enkele tekenopleiding genoten en probeerde als typisch natuurtalent allerlei genres uit. Zo tekende hij in 1940 het westernverhaal 'Tom Texan', eveneens voor De Verkenner , totdat dit blad in april 1941 door een Duits verschijningsverbod werd getroffen. Daarna werkte hij als illustrator voor de Kampeer Kampioen , een uitgave van de ANWB. Verder tekende hij illustraties voor het door de Nederlandse padvinders in 1940 uitgegeven boekje Lassowerpen en touwdraaien . Bovendien ontwierp hij boekomslagen voor uitgeverij Arena in Haarlem.

Aangezien Kresse nog steeds de Duitse nationaliteit bezat, vervulde hij vanaf november 1941 - zeer tegen zijn zin - de militaire dienstplicht bij de Wehrmacht in een opleidingskazerne in Paderborn. Het grootste deel van zijn recrutentijd bracht hij echter door in een militaire zenuwinrichting, totdat hij in juni 1942 wegens geestelijke ongeschiktheid werd afgekeurd.
Na terugkeer in Haarlem werd Kresse toegelaten tot een cursus filmtekenen onder leiding van de striptekenaar en architect Henk Kannegieter. Aan het volgen van deze cursus was de verplichting verbonden dat men na voltooiing in dienst zou treden bij de nationaal-socialistische filmonderneming Nederland-Film in Den Haag. Zo kreeg Kresse in januari 1943 een betrekking als tekenaar bij Tekenfilmstudio E. van Putten, die uit Nederland-Film was voortgekomen.
Toen dit bedrijf in mei 1943 werd opgeheven, trad Kresse in dienst bij de Studio's van Marten Toonder. Hij werkte er mee aan verschillende animatiefilms, waaronder de antisemitische tekenfilm Van den Vos Reynaerde naar het gelijknamige boek van de NSB'er Rob van Genechten. Voor De Telegraaf tekende hij enkele sportkarikaturen. Ook verschenen er van eind augustus 1943 tot begin juni 1944 twee verhalen van zijn hand - onder het pseudoniem Henk Zwart - over de Germaanse held 'Siegfried' in het nationaal-socialistische tijdschrift Jeugd . Deze strip was in zijn historisch-realistische stijl geïnspireerd door de Amerikaanse tekenaar Hal Foster, de schepper van 'Prins Valiant', hoewel Kresse vanaf het begin een eigen, krachtiger en minder zoetelijke stijl ontwikkelde.
Naar vervolg pagina

Nieuws -  Agenda -  Kresse Museum -  Afspraak -  Hans G. Kresse -  Nieuwsbrief -  Pers -  Contact